Archief

Motie tegen plaatsing windmolen bij woonwijk

De voorgenomen windmolen naast de Oranjeplas moet verder van de woningen in Maassluis worden gerealiseerd. Dat is de strekking van een motie die dinsdagavond, op initiatief van het CDA, unaniem is aangenomen door de gemeenteraad. Het Maassluise college van B en W moet alles op alles zetten, desnoods met beroepsprocedures, om dit doel te bereiken.

Aan de westkant van Maassluis langs de Nieuwe Waterweg, feitelijk op grondgebied van Hoek van Holland, moeten in 2015 acht windmolens komen. In tegenstelling tot een eerder gesloten convenant tussen de gemeenten binnen de Stadsregio Rotterdam, blijkt dat de meest oostelijke windmolen een stuk dichterbij appartementencomplex 't Leye Lant zal worden gerealiseerd. De bewoners van dit complex vrezen voor slagschaduw, horizonvervuiling en een waardedaling van hun appartement.



Wethouder Eitjes zegt, dat Maassluis zich altijd heeft verzet tegen de komst van windmolens, omdat de gemeente hiervoor gewoonweg te klein is. Met de locatie zoals die was afgesproken in het convenant, op grondgebied van Hoek van Holland, kon Maassluis leven. Eitjes was dan ook verbaasd, toen portefeuillehouder Baljeu van Stadsregio Rotterdam plots afweek van het convenant.

Volgende week heeft wethouder Eitjes weer een gesprek met Stadsregio Rotterdam. "Als ze niet mee willen buigen, gaan we bezwaar maken op elke mogelijke manier", aldus Eitjes. Zo moet voor de windmolens bijvoorbeeld nog een vergunning worden afgegeven door de provincie Zuid-Holland. Op het gebied rust een recreatieve bestemming. Voor windmolens zou de provincie een ontheffing kunnen verlenen, maar Maassluis kan het de Stadsregio nog moeilijk maken.