Archief

Kritiek VVD en LPF op Van der Tak

Twee oppositiefracties uit de Westlandse gemeenteraad, VVD en LPF, hebben donderdag felle kritiek geleverd op burgemeester Van der Tak. Deze betreft de door hem als beste oplossing voorgedragen formule voor de twee nieuwe gemeentehuizen in Naaldwijk.

Die formule heet afgekort DBFMO, hetgeen staat voor Design, Build, Maintain, Finance and Operate. In het Westlandse plan komt het er op neer, dat de gemeente gedurende 25 jaar geen omkijken heeft naar de bouw, het onderhoud en de dagelijkse bedrijfsvoering van de nieuwe panden.

VVD en LPF hebben in de nacht van woensdag op donderdag, samen met Westland Verstandig-Leo2.0, tegen het collegevoorstel gestemd. Beide fracties zijn evenwel voorstander van nieuwbouw (al willen ze die in één pand), maar vinden de DBFMO-constructie te risicovol.

In een terugblik op het debat stelt de VVD: "Het gebrek aan inhoudelijke kennis kwam op een schrijnende manier naar voren in het betoog van de burgemeester. Hij verdedigde het DBMFO als de enige aanbestedingsvorm die tot een goed resultaat leidt". Maar volgens de VVD zijn er in de praktijk geen of bijna geen voorbeelden van een succesvolle DBMFO.

De LPF spreekt van "een aanbestedingsvorm met grote risico's en een wurgovereenkomst voor de duur van 25 jaar". De LPF zegt inmiddels te hebben geconstateerd, dat Van der Taks opmerkingen over de BTW-compensatie "compleet op drijfzand zijn gebaseerd".

In een reactie laat Van der Tak weten, dat je bij een DBFMO-contract "aan de voorkant" al zorgt voor hele duidelijke kwaliteitsrichtlijnen. "Als de partij zich daar niet aan houdt, dan volgen boeteclausules. Op die manier heb je over de hele looptijd gegarandeerde kwaliteit", aldus de burgemeester.

Over de vraagtekens bij het BTW-tarief stelt hij: "Wij hebben met de Belastingdienst een algemene afspraak over de BTW-compensatie die Westland mag gebruiken. Deloitte heeft uitgezocht dat dit ook binnen een DBFMO-contract past."