Archief

Vogelnest blokkeert afbraak Monsterse school

De voormalige Montessorischool in de Choorstraat in Monster moet voorlopig blijven staan. Volgens wethouder Duijvestijn bevinden zich in het pand nesten van de gierzwaluw. En dan mag er conform de flora- en faunawet niet gesloopt worden.

De gierzwaluw broedt tussen mei en augustus op zijn nest, voornamelijk in oude stadswijken. Daarna vertrekt het diertje weer. Ondanks dat de vogel niet meer aanwezig is, mag het nest echter niet weggehaald worden. Dat is volgens de flora- en faunawet jaarrond beschermd. De enige optie is het nest te 'verhuizen'.

De gemeente wil op korte termijn alternatieve nesten aanleggen. Daarna moet zij, om tot sloop over te gaan, ontheffing aanvragen bij het Rijk. De doorlooptijd van deze procedure kan oplopen tot zes maanden.

Het oude schoolgebouw maakt deel uit van het centrumplan Monster. Dat het gesloopt moet worden, is al duidelijk. Omwonenden ondervinden veel overlast, met name van jongeren die zich ophouden rondom het gebouw. Het gebouw wordt momenteel anti-kraak verhuurd.

Wat de nieuwe functie van de plek wordt, is nog onbekend. CDA Westland stelde in maart nog voor om daar parkeerplaatsen aan te leggen. Daarmee kan de parkeerdruk in het centrum van Monster worden verminderd. De gemeente stelt dat deze optie in elk geval tijdelijk uitgevoerd dient te worden.

Categorieen:
Monster Westland Algemeen