Archief

'Monstersche Sluis inzetten als spuisluis'

De Monstersche Sluis zou ingezet kunnen worden als spuisluis. Op die manier kan na hevige regenval water vanuit de polders worden afgevoerd naar zee. De Stichting Monstersche Sluis, die het gelijknamige bouwwerk in Maassluis wil heropenen voor de pleziervaart, onderzoekt deze mogelijkheid.

Het bouwwerk was in 1602 ook als spuisluis gebouwd. In 1889 werd het omgebouwd tot volwaardige sluis en heeft als zodanig dienst gedaan totdat het in 1972 buiten werking werd gesteld. Als het tijdens en na de regenval op 13 oktober jongstleden mogelijk was geweest om via de sluis te spuien, dan had het waterschap met minder pompen het water te lijf kunnen gaan.

Spuien is volgens de stichting niet alleen goedkoper, maar ook visvriendelijk. Als de sluis twee maal per etmaal wordt opengezet, is er een perfecte vispassage voor bijvoorbeeld paling vanuit de Waterweg naar het binnenland.

Twee leden van de verenigde vergadering van Delfland, Guido van der Wedden van de Algemene Waterschapspartij en Pleun van den Ende van VVD Delfland, bezochten vorige week de Monstersche Sluis. Volgens de stichting staan de twee positief ten aanzien van de potentiƫle mogelijkheden van de sluis.

Categorieen:
Maassluis Algemeen