Archief

Drie Maassluise kandidaten voor Waterweg Stimuleringsprijs

Drie kandidaten uit Maassluis dingen mee naar de Waterweg Stimuleringsprijs. Het gaat om Bas Booister, Guus Paalvast en Sybrand Jonkman en het Telemann Ensemble. De winnaar van de prijs krijgt 15.000 euro voor het uitvoeren van een cultureel, maatschappelijk of artistiek project.

Het plan van Guus Paalvast en Sybrand Jonkman wordt tot de presentatie nog geheim gehouden. Bas Booister heeft zijn plannen al wel bekend gemaakt, net als het Telemann Ensemble. Maassluis bestaat in 2014 vierhonderd jaar en dat verdient volgens Booister een documentaire met de titel 'De strijd van Maassluis'. In samenwerking met de Historische Vereniging Maassluis wil hij onder meer in beeld brengen hoe Maassluis onafhankelijk is geworden van Maasland, welke rol het geloof speelde en hoe de plaats de Tweede Wereldoorlog doorkwam.

Het plan van het Telemann Ensemble is in het kader van jubileumjaar 2015. Het orkest bestaat dan vijftig jaar. Hiervoor wordt het Telemann Ensemble tijdelijk fors uitgebreid met musici uit diverse omliggende orkesten om zo een groot projectsymfonieorkest te vormen, bestaande uit circa 80 musici.

In totaal zijn er 17 kandidaten voor de prijs, afkomstig uit Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Zij presenteren op 26 november hun plannen in de Kroepoekfabriek in Vlaardingen aan een jury. Hieruit worden zes genomineerden gekozen die hun plannen publiekelijk mogen presenteren.

Daarna trekt de jury zich terug voor kort beraad en nog dezelfde avond worden de 3 nominaties voor de prijs bekend gemaakt. Elke genomineerde krijgt 3.000 euro om zijn plan verder te ontwikkelen. De uiteindelijke winnaar wordt in april 2014 gekozen.