Archief

'Tankopslagbedrijf Odfjell moet sluiten'

De VSP-fractie in Maassluis is van mening, dat het tankopslagbedrijf Odfjell dicht moet. Fractievoorzitter Jan van der Maarel wil, dat het college van B en W in overleg gaat met omliggende gemeenten om deze 'overbuurman' te laten sluiten.

Dit standpunt neemt de coalitiepartij in na de jongste onthullingen die dinsdagavond zijn gedaan door het actualiteitenprogramma EenVandaag. Het programma heeft een geheim intern rapport van Odfjell in handen, waarin staat dat het bedrijf verzweeg dat er in 2009 duizenden liters aan uiterst explosieve en brandbare methanol is gemorst.



Erna te Spenke van coalitiepartij VVD laat weten het sluiten van Odfjell nu te voorbarig te vinden. Te Spenke zegt: "Als het onder de huidige directie had plaatsgevonden, had het anders gelegen". Het incident vond plaats in 2009 onder de vorige directie. Wel is Ten Spenke heel erg benieuwd, hoe de nieuwe directie gaat reageren op dit incident.

Sjoerd Kuiper van coalitiepartij PvdA wil ook niet zo ver gaan om te zeggen dat Odfjell moet sluiten. Volgens Kuiper zijn er in het verleden heel veel fouten gemaakt, maar is het niet aan de gemeenteraad om te oordelen of Odfjell dicht moet. Dit is volgens hem aan Milieudienst DCMR. Wel pleit hij ervoor, zoals de Onderzoeksraad voor Veiligheid ook concludeert, dat de landelijke overheid wetten moet aanpassen, zodat de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu in extreme gevallen een bedrijf kan sluiten.



Kees Pleijsier van de oppositiepartij CDA zegt ook niet direct dat Odfjell moet sluiten. Hij is benieuwd wat de reactie van de Provincie Zuid-Holland en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zal zijn. "Er zijn toezeggingen gedaan, dat autoriteiten bij nieuwe incidenten maatregelen zullen nemen. Ook al is dit een incident uit 2009, zullen er wel maatregelen moeten volgen", aldus Pleijsier. "Het zijn allang geen incidenten meer, maar structurele problemen."

De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft inmiddels om opheldering gevraagd bij de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Categorieen:
Maassluis Algemeen