Archief

Fonds Westland zegt ruim 75.000 euro toe

Fonds Westland heeft deze maand voor ruim 75.000 euro financiële steun toegezegd aan verenigingen en organisaties. Daaronder is een bedrag van 3500 euro voor de restauratie van het in circa 1500 gemaakte schilderij 'Het martelaarschap van Bartholomeus' van Cornelisz van Oostsanen (1470-1533). Het schilderij is in bezit van de Bartholomeusparochie in Poeldijk.

Het schilderij moet gerestaureerd worden vanwege onder meer loszittende verf op enkele plaatsen, sterk verbruinde vernis en kans op scheurvorming (het afgedunde paneel zit aan de achterkant te vast). Het is in 2008 te zien geweest op de tentoonstelling 'Vroege Hollanders' in het Museum Booijmans Van Beuningen in Rotterdam en wordt van 15 maart tot en met 29 juni 2014 uitgeleend aan het Stedelijk Museum Alkmaar. Het parochiebestuur hoopt de restauratie voor de tentoonstelling af te hebben.

Overigens is de bijdrage aan het schilderij bij lange na niet het grootste geldbedrag dat wordt uitgekeerd door Fonds Westland. Dat is een bedrag van 35.000 euro voor de Poolse opera van Dario Fo. Verder krijgt de hervormde gemeente van Wateringen 5000 euro voor de restauratie van het kerkorgel, bibliotheek Westland 4000 euro ten behoeve van het steunpunt Honselersdijk en de bewonerscommissie van Het trefpunt in Kwintsheul 2500 euro voor de aanschaf van een keuken en een bar.