Archief

Provincie moet besluit Priva overdoen

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland moeten een nieuw besluit nemen over een uitbreidingsplan voor Priva in De Lier. Die opdracht heeft het provinciaal bestuur woensdag gekregen van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Binnen zestien weken moet er een nieuwe beslissing zijn.

Het uitbreidingsplan is in november 2011 afgewezen. Gedeputeerde Staten stelden zich op het standpunt, dat de voorgenomen uitbreiding van Priva aan de Zijlweg alleen is toegestaan, indien het verlies aan glastuinbouwareaal elders binnen de gemeente Westland wordt gecompenseerd. Omdat deze compensatie niet mogelijk is, wilde genoemd college geen ontheffing verlenen. Verder werd gesteld, dat een ongewenst precedent wordt geschapen als desondanks ontheffing zou worden verleend.

Volgens de Raad van State is dat te kort door de bocht. De enkele constatering dat geen compensatie kan worden geboden, volstaat niet in het kader van een goede belangenafweging. Er zijn immers ontheffingsmogelijkheden.

Zo is niet duidelijk of Gedeputeerde Staten wel hebben meegewogen, dat het desbetreffende perceel vanwege de ligging en de beperkte oppervlakte niet geschikt is voor de vestiging van een nieuw glastuinbouwbedrijf, dan wel voor uitbreiding van een nabijgelegen glastuinbouwbedrijf.

Voorts heeft het college volgens de Raad van State niet inzichtelijk gemaakt in hoeverre de gevreesde precedentwerking van het verlenen van ontheffing reƫel is. Overigens sluit de raad evenmin uit, dat alsnog deugdelijk wordt gemotiveerd waarom geen ontheffing zou kunnen worden verleend. Gedeputeerde Staten hebben tot medio november de tijd om een nieuw besluit te nemen.

Categorieen:
De Lier Westland Algemeen