Archief

Exportwaarde bloemen en planten 4 procent gedaald

In de eerste helft van dit jaar is de exportwaarde van bloemen en planten in vergelijking met vorig jaar met 4 procent gezakt tot circa 3 miljard euro. Dit blijkt uit statistieken van het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel. Vorig jaar werd na zes maanden nog een plus genoteerd van 6 procent.

Naast minder bestedingen door consumenten waren de weersomstandigheden in het eerste halfjaar ongunstig, zo verklaart het hoofdbedrijfschap. Verder stelt de organisatie vast, dat het de vierde achtereenvolgende keer is, dat de kwartaalomzet lager is dan een jaar eerder.

De exportwaarde van bloemen en planten naar Oost-Europese landen steeg tot en met juni met 2 procent tot 447 miljoen euro. Vorig jaar werd op deze landen een toename geboekt van 10 procent. De trekkracht van Oost-Europa is dus duidelijk verminderd.

In Noord-West Europa, met een aandeel van 63 procent verreweg het belangrijkste afzetgebied voor bloemen en planten uit Nederland, werd in de eerste zes maanden een afname geïncasseerd van 4 procent tot 1,9 miljard euro.

Topland Duitsland noteerde een daling van 5 procent tot 941 miljoen euro, Engeland zakte 2 procent tot 430 miljoen euro en Frankrijk 5 procent tot 342 miljoen euro.

Categorieen:
Algemeen