Archief

Hoop op behoud boerderij lijkt echt vervlogen

Het verzoek van de Commissie Cultureel Erfgoed Maassluis (CCEM) om de 17e eeuwse boerderij aan de Weverskade aan te wijzen als gemeentelijk monument is afgewezen door het college van B en W. In april jl. is de gemeente met de ontwikkelaar van het gebied Dijkpolder overeengekomen, dat Maassluis in het gebied met betrekking tot geen enkel pand of perceel beperkingen zal opleggen, zoals bijvoorbeeld het aanwijzen als monument.

Letterlijk staat er in de overeenkomst: "dat de gemeente geen besluit neemt en zich ervoor inspant dat er door de gemeenteraad geen besluit wordt genomen tot één of meerdere bijzondere publiekrechtelijke aanwijzingen ten aanzien van panden of percelen binnen het bestemmingsplangebied die de uitvoering van het Masterplan danig beperkt of onmogelijk maken."

Daarnaast wijst het college op het besluit van de gemeenteraad begin 2012 waarbij het Masterplan Dijkpolder is vastgesteld. Daarin staat dat de boerderij aan de Weverskade niet gehandhaafd kan worden vanwege de aanleg van een ontsluitingsweg. Het college is van mening dat er een zorgvuldig traject is gevolgd. De CCEM heeft volgens het college in 2011 niet gereageerd op het Masterplan Dijkpolder, hoewel die mogelijkheid er wel was.

Onder meer de Stichting Midden-Delfland is Mensenwerk wil de boerderij behouden. De Historische Vereniging Maassluis diende vervolgens, samen met de Culturele Raad Maassluis, een petitie in tegen de sloop.