Archief

Tijdelijk uitstel executie Hoekse huiskraaien

De uitheemse Hoekse huiskraai zal nog tot het einde van het zomerseizoen rond kunnen vliegen in Hoek van Holland. De uitvoerder die in opdracht van de provincie Zuid-Holland de kraaien moet uitroeien, vindt het nu niet het geschikte moment om tot actie over te gaan. Dit omdat met het mooie weer te veel mensen op en rond de boulevard lopen, waar de kraaien het meest rondvliegen.

De Faunabescherming beraadt zich op dit moment nog of ze in hoger beroep gaat bij de Raad van State. Mocht ze dat daadwerkelijk gaan doen, dan zal ze ook een verzoek tot opschorting van het genomen besluit indienen, om te voorkomen dat de kraaien worden gedood voordat de Raad van State uitspraak heeft gedaan.

Vorige week oordeelde de Haagse rechtbank dat de kraaien gedood mogen worden. De Haagse rechtbank baseerde zijn vonnis voornamelijk op een rapport van ornithologenvereniging Sovon over de vogels. De argumenten van Faunabescherming dat de vogels geen bedreiging vormen en geen schade aanrichten, dat ze zich al 20 jaar niet uitbreiden en dat ze zich zonder menselijke hulp zelfstandig hebben verspreid, vonden geen gehoor bij de Haagse rechtbank.