Archief

Rechtbank: Huiskraai moet dood

De Hoekse huiskraai moet dood en wel met onmiddellijke ingang. Dat is het vonnis van de Haagse rechtbank in de zaak die Faunabescherming had aangespannen. De natuurorganisatie stapt nu naar de Raad van State, maar is bang dat er geen huiskraai meer over is tegen de tijd dat er een uitspraak is van het hoogste rechtscollege.

Eind december vorig jaar leek er even hoop te zijn voor de Hoekse huiskraai. Omdat deze vogel op de lijst van beschermde, inheemse vogelsoorten stond, schortte de rechtbank een beslissing van de provincie om de vogel af te schieten op. Vervolgens besloot staatssecretaris Dijksma op basis van Europese regelgeving de vogelsoort van de lijst met beschermde soorten te verwijderen. Daarom stapte Faunabescherming opnieuw naar de rechter.

De Haagse rechtbank baseerde zijn vonnis voornamelijk op een rapport van ornithologenvereniging SOVON over de vogels. De argumenten van Faunabescherming dat de vogels geen bedreiging vormen en geen schade aanrichten, dat ze zich al 20 jaar niet uitbreiden en dat ze zich zonder menselijke hulp zelfstandig hebben verspreid, vonden geen gehoor bij de Haagse rechtbank.

Categorieen:
Algemeen