Archief

PvdA wil zwarte lijst chemische bedrijven

Chemische bedrijven die zich niet aan de regels houden en een gevaar vormen voor personeel en omwonenden, mogen aan de schandpaal genageld worden. Dat zegt PvdA Zuid-Holland. De provinciale fractie wil een openbare zwarte lijst, om zo de macht van grote chemiebedrijven in te dammen.

Aanleiding is het verschijnen van een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid naar de situatie bij Odjfell. De PvdA vindt het onaanvaardbaar dat bedrijven alleen prioriteit leggen in het maken van winst. Daarbij moet de overheid veel strenger toezicht houden, zegt ze. Woensdag zal de PvdA het voorstel tijdens een spoeddebat voorleggen aan andere fracties.

Het tankopslagbedrijf Odfjell, schuin tegenover Maassluis gelegen, bleek vorig jaar juli op grote schaal de regels aan haar laars te lappen. Onder druk van veiligheidsorganisaties werden de werkzaamheden stilgelegd, waarna het bedrijf onder toezicht van de provincie kwam te staan.

De provinciale PvdA wil met de zwarte lijst bedrijven dwingen om kritisch naar hun veiligheidsbeleid te kijken. "Bovendien gaan bedrijven bij het bestaan van een zwarte lijst hun stinkende beste doen om daar niet op te komen", aldus Statenlid Eline van den Boogaard.

Categorieen:
Maassluis Algemeen