Archief

Juridische marathon rond asbestboerderij

Het juridische traject met betrekking tot de zogeheten asbestboerderij aan Abtswoude 52 in Schipluiden is voorlopig nog niet ten einde. De kwestie begon in juni 2010, nadat er op het perceel een schuur was afgebroken, waarbij asbest was vrijgekomen. Voor de afbraak was geen vergunning aangevraagd.

De provincie eiste vorig jaar van de eigenaar, dat hij een saneringsplan laat opstellen. In juridisch opzicht is de zaak echter nogal gecompliceerd. Er loopt namelijk nog een bezwaarprocedure tegen de last onder dwangsom die door het provinciebestuur was opgelegd. De Raad van State heeft invordering van die dwangsom tegengehouden en wil eerst dat de Bezwarencommissie een conclusie heeft getrokken.

Intussen heeft het provinciebestuur begin deze maand de last onder dwangsom ingetrokken en vervangen door nog harder besluit: een last onder bestuursdwang. Dat besluit komt er op neer, dat als de eigenaar niet vóór 28 mei de grond op diens kosten laat saneren, dat de provincie dit dan laat doen en de kosten verhaalt op de eigenaar. Complicatie is evenwel, dat er nog steeds geen uitspraak is op de bezwaarprocedure tegen de last onder dwangsom.

Alle betrokkenen willen vanzelfsprekend zo snel mogelijk van de nu al jaren slepende kwestie af. Abtswoude 52 ligt er al bijna drie jaar ongebruikt bij. Er ligt ook nog steeds het plan van Aad Kleyweg en Niek Praagman om de boerderij in oude luister en glorie te herstellen. Eigenaar Van Trierum wil best aan dat plan zijn medewerking verlenen, maar is daarbij afhankelijk van de opstelling van de gemeente.

Categorieen:
Algemeen