Archief

Geen indicatie technische oorzaak helikopterongeluk

Het helikopterongeluk in Zwolle waarbij een vader (41) en zijn 9-jarig zoontje uit De Lier betrokken waren, werd veroorzaakt doordat de Poeldijkse piloot bij het opstijgen de controle verloor. De piloot (52) slaagde er vervolgens niet in om de controle te herstellen. Er zijn geen aanwijzigingen voor een technische oorzaak. Dit concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid.



Bij het opstijgen vanaf een platform bij hotel-restaurant De Koperen Hoogte voerde de piloot een handeling uit waardoor er trillingen ontstonden. Doordat de piloot de knuppel niet volledig naar beneden drukte, schoof de helikopter langzaam naar het einde van het platform. Door verschillende luchtstromen die ontstonden, werd de piloot verrast en hij reageerde hier volgens de onderzoeksraad niet adequaat op.

Met een laag rotortoerental kwam de helikopter los van het platform, waarna een ongecontroleerde vlucht volgde met onvoldoende vermogen. Hierdoor kwam de helikopter in het water terecht, voor de ogen van tientallen mensen die op het terras van het restaurant zaten. De inzittenden konden de helikopter ongedeerd verlaten, doordat de wentelwiek nog even bleef drijven.



De onderzoeksraad concludeert echter ook, "dat een eenduidige oorzaak voor het ontstaan van het ongeval niet kon worden bepaald".

Categorieen:
De Lier Poeldijk Algemeen