Archief

Jeugddetentie en werkstraffen voor minderjarige verdachten

Het Openbaar Ministerie heeft tegen de minderjarige verdachten van de zware mishandeling in het 's-Gravenzandse Oranjepark in september vorig jaar meerdere dagen jeugddetentie en leer- en werkstraffen geëist. Dit gebeurde vrijdagmiddag tijdens de zitting in de Haagse rechtbank.

De jongste verdachte, destijds 15 jaar, moet van het OM zestig dagen jeugddetentie ondergaan. Daarvan zijn er achttien voorwaardelijk. Ook moet hij een werkstraf van honderd dagen krijgen.

Een tweede verdachte, destijds ook vijftien jaar, moet volgens het OM één maand, waarvan vijf dagen voorwaardelijk, jeugddetentie krijgen. Ook staat hem, als het aan het OM ligt, een werkstraf van 80 uur en een leerstraf van 40 uur te wachten. Deze strafeis is ook vanwege het plegen van openlijk geweld op 11 augustus in De Lier, waarbij overigens ook de meerderjarige verdachte bij betrokken was.

Tegen de overige drie verdachten, die nu zestien en zeventien jaar oud zijn, is 26 tot 30 dagen jeugddetentie geëist. Daarvan is de helft voorwaardelijk. Zij moeten een werkstraf variërend van vijftig tot honderd uur krijgen. Eén van hen moet ook een leerstraf van 25 dagen ondergaan, zo is de strafeis.