Archief

'Herstel oorspronkelijk monument in ere'

De CDA-fractie in de Westlandse gemeenteraad vraagt zich af, of het echt nodig is om een geheel nieuw oorlogsmonument voor de kern Wateringen te laten maken. Het huidige gedenkteken bij het gemeentekantoor is weliswaar niet meer op te knappen, maar het CDA wijst op het oorspronkelijke oorlogsmonument uit 1970.

Dat eerste monument was op 4 mei 1970 onthuld bij het toenmalige gemeentehuis aan het Plein. Het is een gemetselde gedenknaald van vijf meter hoog met onder meer het wapen van Wateringen erop. Bij het verplaatsen van het gemeentehuis naar de Dorpskade kon dat monument niet mee verhuizen, omdat het niet zou passen bij de architectuur van het nieuwe gemeentehuis.

Het nieuwe, glazen monument is op 4 mei 1993 onthuld aan de Dorpskade en het oude monument stond op een gegeven moment "in de weg" op het Plein en werd verplaatst naar de Algemene begraafplaats aan de Julianastraat. Sinds die tijd zijn steeds meer mensen onbekend met het gedenkteken, omdat het zo goed als van de buitenwereld is afgesloten, stelt het CDA.

Nu het monument aan de Dorpskade vervangen moet worden en het gemeentekantoor als zodanig overbodig zal worden vanwege de nieuwe gemeentehuizen in Naaldwijk, suggereert het CDA een terugkeer naar de oorsprong. Dus geen nieuw monument laten maken, maar het oorspronkelijke monument terugbrengen naar het Plein.

In de gemeenteraadsvergadering van dinsdagavond zal het CDA dit onderwerp aan de orde stellen. De fractie wil weten, of het college van B en W heeft overwogen om het oude monument in ere te herstellen. Mocht het antwoord ontkennend zijn, dan wil het CDA graag dat genoemde mogelijkheid alsnog door het college wordt overwogen.