Zaalhandbal: Westlandia wint ruim van koploper

Quintus heeft in en tegen Volendam niet kunnen stunten. De Heulse ploeg verloor van de koploper in de kampioenspoule met 24-21. In de openingsfase van het duel kon Quintus de thuisploeg in sporthal Opperdam bijblijven: 2-2. Langzaam bouwde Volendam de voorsprong uit, mede door technische fouten bij Quintus. Na een kwartier spelen leidde Volendam met 6-2. Deze voorsprong gaf de thuisploeg tot aan de rust niet uit handen. De ruststand was 12-7. In de tweede helft was de spanning na 10 minuten spelen weer terug: 15-13. Daarna verloor Quintus grip op Volendam en de thuisploeg leidde na ruim 52 minuten spelen met 20-16. Quintus knokte zich terug in de wedstrijd, mede door een voortreffelijk keepende Sven Hemmes. Met nog twee minuten te gaan, had Quintus nog kans op een punt: 22-21. Het laatste woord was toch voor Volendam: 24-21. Geert Hinsken werd weer de productiefste speler bij Quintus. Voor de Heulse ploeg was het alweer de vierde nederlaag op rij in de kampioenspoule en blijft het team hierdoor laatste. Desondanks blijft plaats vier in zicht voor plaatsing voor de Beneluxliga.

DIOS had een off-day tegen Handbal Venlo. In sporthal Craneveld wist Handbal Venlo gemakkelijk de vijfde thuisoverwinning van het seizoen te pakken. Venlo leidde halverwege het duel met 13-7. Na de pauze bleef de marge van zes doelpunten nagenoeg hetzelfde. De Limburgse ploeg won met 20-14. Voor DIOS betekende het de twaalfde nederlaag uit 24 wedstrijden. Ondanks de nederlaag blijft DIOS op de vijfde plaats staan.

Quintus heeft zich niet weten te plaatsen voor de strijd om het Nederlands kampioenschap. De Heulse ploeg verloor in de Van der Voorthal met 26-32 van Succes Schoonmaak/VOC. De ruststand was 12-17in het voordeel vn VOC. De Amsterdamse ploeg is met nog drie wedstrijdronden te gaan niet meer in te halen door Quintus. VOC en Sercodak/Dalfsen zullen gaan uitmaken welke ploeg kampioen van Nederland wordt. Quintus kan wel als derde eindigen. Het verschil met Westfriesland/SEW blijft ook na deze speelronde drie punten, want de Noord-Hollandse ploeg verloor verrassend van Handbal Venlo. De Heulse ploeg moet dan uit de resterende drie wedstrijden minimaal vier punten halen.

Westlandia stuntte in sporthal De Pijl tegen koploper DOS. De Naaldwijkse dames namen revanche op de ruime nederlaag in de eerste ontmoeting tussen beide ploegen. In Emmercompascuum verloor Westlandia met 30-22. In Naaldwijk kwam de kampioenskandidaat er niet aan te pas en verloor ruimschoots met 35-26. Westlandia had in de beginfase nog iets te duchten van de koploper. Na een kwartier spelen was de stand 7-6 voor Westlandia. Daarna kwam een fase waarin Westlandia uitliep naar een 12-7 voorsprong. DOS kwam terug tot 13-12, maar daarna zette de thuisploeg even aan en ging met een 17-13 voorsprong rusten. Na de pauze liep Westlandia langzaam weg bij de opponent uit Drenthe en zag de voorsprong oplopen tot tien doelpunten: 28-18. De eindstand werd 35-26 voor de Naaldwijkse dames, die door deze zege nog steeds uitzicht hebben op plaatsing voor de nacompetitie. Het kan zijn, dat in de laatste wedstrijd van het seizoen tegen de directe concurrent Kwiek de beslissing valt voor plaatsing voor de nacompetitie. Jenny van der Hoeven was topscoorster met 10 treffers. Patty Kouwenhoven schoot zeven keer raak.

De reserves van Quintus speelden in sporthal De Tulp in Voorhout tegen Foreholte. De hekkensluiter wist de wedstrijd tegen suptopper Quintus te winnen met 30-25. De thuisploeg was op alle fronten feller dan Quintus en won verdiend. De ruststand was 13-13. Foreholte blijft kans houden op rechtstreeks lijfsbehoud. Quintus blijft vierde staan en kan de competitie vrij uitspelen.

Het is Verburch niet gelukt om langszij koploper United Breda te komen. In een echte topwedstrijd eindigde het onderlinge treffen in een gelijkspel: 25-25. Met nog drie wedstrijden te gaan, blijft de marge twee punten in het voordeel van United Breda. In de Jan van der Valk sporthal gingen de bezoekers uit Breda rusten met een 10-14 voorsprong. Na de pauze wist Verburch langzaam de marge terug te brengen. Na ruim 18 minuten in het tweede bedrijf leidde United Breda nog met één treffer: 17-18. Verburch kwam 10 minuten voor tijd langszij: 21-21. In een zeer spannende slotfase gaven beide ploegen weinig ruimte weg. Tot veel doelpunten leidde dit niet in de slotfase. In de resterende tien minuten kwamen beide ploegen ieder vier keer tot scoren. De eindstand werd dus 25-25.

VELO moest voor de tweede keer dit seizoen buigen voor Gemini. In sporthal Oosterpoort verloor de Wateringse promovendus met 22-17 van de Zoetermeerse opponent. De ruststand was 8-7 in het voordeel van Gemini. Patricia Zwinkels was met vijf treffers het meest productiefst bij VELO.