Archief

Bed & Breakfast in Gemeenlandshuis

Het monumentale Gemeenlandshuis in Maassluis krijgt waarschijnlijk een nevenfunctie als Bed & Breakfast. Vereniging Hendrick de Keyser, die zorg draagt voor het monumentale pand, heeft hiervoor een aanvraag ingediend bij de gemeente.

De logiesfunctie wordt een aanvullende service op de functie van trouwlocatie waarvoor het Gemeenlandshuis nu al kan worden benut. Daarnaast kan ook een zogeheten erfgoed-logiesfunctie worden ingezet. Het gaat daarbij om een tweekamersappartement in het sousterrain, waarin zich vanaf de bouw in 1626 tot aan de verbouwing in 1980 de sluiswachterswoning bevond.

Vereniging Hendrick de Keyser zet zich landelijk in voor het behoud van monumentale panden. De vereniging heeft door de jaren geleerd, dat de instandhouding kostendekkend is, als de helft van de exploitatieomzet het jaarlijks onderhoud kan dekken. De organisatie is bezig om het concept van erfgoed-logies door heel het land op te zetten.

Een Bed & Breakfast is in strijd met het bestemmingsplan, maar het college van B en W wil alsnog een vergunning af geven. "Het verzorgingsniveau voor wat betreft nachtverblijf in Maassluis is op zijn minst 'niet hoog' te noemen", staat in het besluit van het college om mee te werken aan de gevraagde voorziening. "Maassluis is gelegen langs nationale wandel- en fietsroutes. Wandelaars en fietsers zijn vaak op zoek naar goedkope verblijfaccomodaties, zodat een erfgoed-logies hierop een goede aanvulling kan zijn."

Categorieen:
Maassluis Algemeen