Archief

Herkomst snuitkever nog steeds onbekend

Het is nog steeds niet duidelijk waar de snuitkevers vandaan kwamen, die in augustus en november vorig jaar werden gevonden bij bedrijven in Honselersdijk en Kwintsheul. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Landbouw heeft nu aan Spanje en Portugal gevraagd om daar controles uit te voeren op bedrijven. Verder worden producten uit Midden-Amerika in Nederland steekproefsgewijs geïnspecteerd.

De staatssecretaris kijkt binnenkort ook welke preventieve maatregelen genomen kunnen worden. Dit om eventuele nieuwe aantastingen te voorkomen, of indien dat toch gebeurt, deze snel op te kunnen sporen.

De ontdekking vorige zomer betekende voor de betrokken tuinders een ramp. Zij moesten met lede ogen toezien hoe hun gehele gewas werd vernietigd en moesten een 'schone start'-protocol volgen. Dijksma zegt dat er zeventien bedrijven zijn die dat deden en in aanvulling daarop een zwaar bestrijdingsmiddel gebruikten.

Volgens de staatssecretaris zijn de meeste bedrijven in het getroffen gebied inmiddels weer aan de gang met een nieuwe teelt. Een aantal van de paprikatuinders is overgestapt naar een andere groente. Een klein deel is nog niet begonnen met een nieuwe teelt, maar zal daar later mee starten.

Categorieen:
Honselersdijk Algemeen