Zaalhandbal: winst DIOS en reserves dames Quintus

In de top van deze divisie wordt het met de week spannender. De eerste team van DSS, DOS en Borhave vechten om promotie en de reserves van Quintus strijden om de eer en dat is het kampioenschap. In de Van der Voorthal verkleinde Quintsud e achterstand op DSS met twee punten door de koploper te verslaan. In een wedstrijd waarin de Heulse thuisploeg de wedstrijd controleerde nam Quintus na de eerste helft een voorsprong van zes treffers: 14-8. Deze marge leek Quintus te handhaven, maar met nog minder dan een kwartier te spelen verdween Milou van Lier met rood naar de zijkant. De bezoekers uit Heemskerk profiteerden van deze situatie en brachten de spanning terug tot 24-22. In de slotfase vocht het collectief van Quintus wat het waard was en sleepte een 28-27 overwinning uit het vuur.

In de top van deze divisie leed United Breda haar eerste nederlaag van het seizoen. Het Rijswijske Hercules was in Breda verrassend te sterk voor de koploper. De voorsprong van United Breda op runner-up Verburch bedraagt drie punten met nog zes wedstrijden te gaan. Beide ploegen ontmoeten elkaar over drie weken in Poeldijk.

VELO verslikte zich in de reserves van Hellas. In de Hellashal in Den Haag nam de thuisploeg op de dikke nederlaag in de heenwedstrijd. In Wateringen werd het destijds 30-10 voor promovendus VELO. Nu won het tegen degradatie vechtende Hellas met één doelpunt verschil: 27-26. In een slechte wedstrijd van VELO was de ruststand 13-13. Door de nederlaag verzuimde VELO zich veilig te spelen. Dit moet in de resterende zes wedstrijden lukken aangezien de Wateringse dames nog vier punten nodig hebben voor handhaving.

DIOS begon niet scherp aan het duel tegen Alphaduer/Houten. De bezoekers namen in de Ballonhal na 10 minuten spelen een 5-2 voorsprong. Tien minuten later had de thuisploeg de schade hersteld en had het een voorsprong van 8-7. In het resterende deel van het eerste bedrijf liep DIOS uit naar een marge van acht doelpunten: 16-8. De promovendi uit Houten kon in de tweede helft het sterk spelende DIOS niet bijbenen en kon de achterstand niet verkleinen. De marge bleef nagenoeg het grootste gedeelte van de tweede helft in tact. DIOS won uiteindelijk met 30-23 van de promovendus uit Houten. DIOS staat na de vijfde thuiszege uit elf beurten op een vijfde plaats op de ranglijst en nacompetitie lijkt een kwestie van tijd. DIOS heeft met nog vijf wedstrijden te gaan zeven punten voorsprong op een niet-nacompetitieplaats. Daarnaast heeft de ploeg uit Midden-Delfland nog twee punten nodig voor definitieve handhaving.

De reserves van Quintus lieten in sporthal De Heuf in Panningen de punten aan de thuisploeg. De reserves van Eurotech/BEVO waren met 23-21 te sterk voor de Heulse ploeg. De ruststand was 12-7 in het voordeel van BEVO. De Heulse ploeg staat nu op een zesde plaats en heeft een voorsprong van zes punten op een degradatieplaats. De onderste vier ploegen van de ranglijst hebben allen twaalf punten uit 21 wedstrijden. Bij Quintus werd Tim Bottinga met vijf treffers topscorer.

Westlandia heeft de race om het kampioenschap definitief verloren. In sporthal Asterlo in Rotterdam kon de Naaldwijkse ploeg niet stunten tegen Snelwiek. De gedeeld koploper wist in eigen huis de aanval van Westlandia afslaan. De Naaldwijkers hadden na de eerste helft een achterstand van twee doelpunten: 16-14. Na een boeiende tweede helft wist Snelwiek de winst in Rotterdam te houden en won met 31-27. Westlandia staat vierde op de ranglijst en heeft met nog zes speelronden te gaan acht punten achterstand op de koploper Snelwiek en Oliveo.