Archief

Toekomst bloemenbedrijven ongewis

De toekomst van de in Honselersdijk gevestigde bloemenbedrijven Disva, Sardoflor en Diskoflora is ongewis. Ze zijn onderdeel van het Italiaans-Nederlandse handelsbedrijf Ciccolella en dat heeft uitstel van betaling aangevraagd. Binnenkort wordt duidelijk of een faillissement onvermijdelijk is. Een massa-ontslag is niet uitgesloten.

Ciccolella is als bloemenexporteur nummer drie op de Nederlandse markt. Het concern heeft een handelsomzet van 230 miljoen euro, maar gaat gebukt onder een schuldenlast van 50 miljoen euro. Ook de in Aalsmeer gevestigde bedrijven Zurel, Sierex en Topflora zijn onderdeel van Ciccorella. Vorige week is een curator aangesteld, die de mogelijkheden van een doorstart moet onderzoeken.

Duidelijk is dat een faillissement niet alleen gevolgen heeft voor de werknemers van de aangesloten bedrijven. De curator heeft afgelopen weekend tegen het Financieele Dagblad gezegd dat tientallen toeleveranciers (transporteurs, uitzendbureaus, onderaannemers en ict-bedrijven) voor vele miljoenen aan vorderingen hebben uitstaan. Dat maakt een doorstart een stuk moeilijker.

BNR meldt dat curator Wouter Jongepier van kantoor Boekel De Nerée laat weten dat de kans groot is, dat voor de 300 mensen die in vaste dienst zijn bij Ciccorella ontslag moet worden aangevraagd. Het is volgens hem wel mogelijk dat een aantal bij concurrenten kan worden ondergebracht.

Donderdag maakte het Italiaanse moederbedrijf, het beursgenoteerde Ciccolella Spa, bekend dat de holding de handelsactiviteiten in Nederland voor één euro tijdelijk had ondergebracht in een stichting, Stichting Belangenbehartiging CHI. Daarmee sneed het de financiële banden tussen de holding en het verlieslijdende handelsbedrijf door.