Archief

Minister praat over arbeidsmigranten in Polen

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft bij een bezoek aan Polen voorzichtig het onderwerp 'arbeidsmigranten' aangekaart. In de hoofdstad Warschau ontmoette hij minister Sikorski van Buitenlandse Zaken. Er werd gesproken over economische welvaart en politieke stabiliteit.

Of er ook expliciet is gesproken over schijnconstructies van uitzendbureaus, is niet duidelijk. Wel legde Timmermans het Nederlandse standpunt uit dat "de inzet van Poolse en Nederlandse kant nodig is om arbeidsmigratie in goede banen te leiden." Nederland pakt bijvoorbeeld uitbuiting van arbeidsmigranten aan door malafide uitzendbureaus op te sporen, aldus Timmermans.

Schijnconstructies worden toegepast door uitzendbureaus, die werknemers detacheren vanuit hun thuisland. Door gebruik te maken van mazen in de wet, kunnen de arbeidsmigranten goedkoper aan het werk worden gezet.

Wethouder Weverling kaartte dit probleem aan bij minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze zei toe de schijnconstructies aan te pakken. Om zijn woord kracht bij te zetten, bracht hij eind januari een bezoek aan het Westland om kennis te maken met de glastuinbouwsector.

Categorieen:
WestlandAlgemeen