Archief

Monstersche Sluis op zoek naar sluiswachters

Degene die altijd al sluiswachter had willen zijn, kan zich aanmelden bij Stichting Monstersche Sluis. De stichting die de gelijknamige sluis in het centrum van Maassluis wil heropenen, is dusdanig dicht bij dat doel dat ze belangstellenden oproept zich aan te melden. Dat kan via de website van de stichting. De sluiswachters in spe krijgen een opleiding.

De openstelling van de sluis hangt, naast het financiƫle plaatje, sterk af van de medewerking van het Hoogheemraadschap Delfland. Die is in beginsel positief over het initiatief. Er wordt nog onderzocht of er eventueel kans is op 'onderloopsheid'. Daarbij loopt water door de druk onder de constructie door, waardoor deze kan verschuiven. Ook wordt nog gekeken of de sluisdeuren moeten worden vervangen.

Volgens Delfland hoeft men niet bang te zijn voor zoutindringing vanuit de Nieuwe Waterweg, omdat er methoden zijn om dit tegen te gaan. Volgens stichtingsvoorzitter Bert de Reuver "streeft Delfland met ons dat de sluis tijdens het 400 jarig bestaan open kan." Maassluis viert haar 400-jarig bestaan in 2014.

Het Varend Corso heeft ook interesse getoond om de vloot in 2014 door de Monstersche Sluis te laten varen. De mogelijkheid is er om dan te overnachten in de binnenhaven van de stad of op Vlieten. Nu is het nog zo dat de vloot buiten de historische binnenstad overnacht aan de Maassluiseweg, ter hoogte van de A20.

Categorieen:
MaassluisAlgemeen