Archief

Westland drie monumenten rijker

De gemeente Westland heeft er drie nieuwe monumenten bij. Het college van B en W heeft ze als zodanig aangewezen. Het gaat om de Rehobothkerk in Honselersdijk, de voormalige Wilheminaschool in 's-Gravenzande en twee schoorstenen in Monster.

De Rehoboth Kerk aan de Endeldijk in Honselersdijk lijkt in eerste instantie een sober vormgegeven gebedshuis. Het bouwwerk uit 1928 heeft evenwel een aantal bijzondere elementen. Dat zijn onder meer de hoge glas-in-lood ramen en de rode Oudhollandse dakpannen. Binnen zorgen de wit gepleisterde wanden en het grijze gewelf voor een serene sfeer.

Ook de Wilhelminaschool aan de Van de Kasteelestraat in 's-Gravenzande is nu monument. Het gebouw fungeert al enige tijd niet meer als school. Op dit moment is er onder meer een kinderdagverblijf in gevestigd. Bijzonder is de torenachtige opbouw.

De twee monumentale schoorstenen in Monster staan aan de Haagweg en behoorden bij ketelhuizen in de tuinbouw. Ze zijn gebouwd in de eerste helft van de twintigste eeuw en hebben volgens de gemeente een industrieel-archeologische waarde.