Archief

Van Buuren zet boek integraal op internet

De door een Naaldwijks schrijverscollectief fel bekritiseerde auteur Maarten van Buuren heeft zijn boek De Afrekening nu integraal op internet gezet. Begin december jl. lanceerden de schrijvers van het boek 'Gemeente Naaldwijk 1940-1945' een website waarop ze willen aantonen, dat Van Buuren in De Afrekening "sjoemelt met zijn bronnen en aantoonbaar onjuiste conclusies trekt". Op hun website wordt het omstreden boek bladzijde voor bladzijde geanalyseerd.

In De Afrekening is vooral het leven van de Westlandse verzetsman Piet Doelman beschreven. In april 1945 werd hij gearresteerd en op 7 mei door het verzet uit de dodencel van de gevangenis in Scheveningen bevrijd. De volgende dag maakte hij volgens het Naaldwijkse schrijverscollectief de fout van zijn leven. De Maassluise NSB'er Lein Francke werd tijdens een verhoor door Doelman en anderen geslagen; anderhalf uur later overleed Francke.

De tegenstanders stelden, "dat Van Buuren iets doet tussen slecht lezen en regelrecht liegen". Op de website www.deafrekening-naderbekeken.nl zijn analyses te lezen, waarin getracht is de beweringen van Van Buuren op basis van diens eigen bronnen te ontkrachten.

Van Buuren zei in een reactie: "Ik geef in mijn boek een zorgvuldige en voorzichtig geformuleerde weergave van feiten die zich tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog hebben afgespeeld". Op de website www.maartenvanbuuren.com, die geheel in het teken staat van De Afrekening, zijn de voetnoten en de daarbij behorende nootnummers in een afwijkende rode kleur in de tekst gezet en aanklikbaar, "zodat niemand er meer overheen kan lezen", aldus Van Buuren. "Op deze manier zijn de bronnen nog makkelijker te raadplegen", besluit de auteur.