Archief

Geen steun voor OGP-motie voor geldpotje

De motie van de Midden-Delflandse gemeenteraadsfractie OGP over een geldpotje als verzoeningspoging voor het nieuwe gemeentehuis, heeft het dinsdagavond niet gehaald. Geen van de andere fracties steunde deze motie tijdens de allereerste raadsvergadering in het nieuwe gemeentehuis in Schipluiden.

OGP wilde een geldpotje voor kleine projecten van burgers, zoals het gebruiken van een onbebouwd terrein. Reden was dat de fractie meent dat er afstand is tussen bestuur en burgers. Met name de bouw van het nieuwe gemeentehuis zou kwaad bloed hebben gezet.

Al snel werd duidelijk dat de motie het niet zou redden. Alhoewel het merendeel van de fractievoorzitters de kloof tussen burger en politiek erkenden, vonden ze het geldpotje geen goede oplossing. Zoals bijvoorbeeld fractievoorzitter Dooremaal van de VVD het verwoordde: "Om burgers meer betrokken te maken, moet de gemeente meer in gesprek gaan met burgers."

Raadslid De Jong van de PvdA meldde bovendien ook veel positieve verhalen over de gemeente te horen: "Wat betreft de mensen die de kloof wél voelen: daar is op allerlei manieren wat aan te doen. Bijvoorbeeld door mensen uit te nodigen voor raadsvergaderingen of door hun vragen aan de gemeente te beantwoorden. Het inbrengen van deze motie vergroot de kloof alleen maar", zei De Jong.