Archief

Unaniem achter motie 'schijnconstructies'

De gemeenteraad van Westland wil unaniem, dat het in Europees verband onmogelijk wordt gemaakt dat buitenlandse werknemers hier goedkoper op de arbeidsmarkt kunnen worden aangeboden, doordat zij via een constructie worden gedetacheerd vanuit hun thuisland. Een door de LPF-fractie opgestelde motie werd met algemene stemmen aangenomen.

Hoewel het de gemeente Westland was, die dit vraagstuk onlangs bij minister Asscher heeft aangekaart bij monde van wethouder Weverling, wijst de gemeente er op dat het geen specifiek Westlands probleem betreft. Het speelt op landelijke schaal en ook in veel meer sectoren dan de tuinbouw alleen. Daarom gaat Westland de motie toesturen aan alle gemeenteraden in ons land, met het verzoek deze te ondersteunen.

Raad en college van Westland zeggen geen oordeel te hebben over de uitzendbureaus of werkgevers die gebruikmaken van genoemde constructie. De zorg betreft de neveneffecten van de constructie, die haaks zouden staan op het streven naar een eerlijk woon-en werkklimaat.

Een snelle aanpassing van de regelgeving wordt van groot belang geacht, omdat in 2014 de grenzen ook opengaan voor Roemeense en Bulgaarse arbeidsmigranten.

Categorieen:
Westland Algemeen