Archief

Programma 400 jaar Maassluis krijgt vorm

Het programma om het 400-jarig bestaan van Maassluis te vieren, begint langzaamaan vorm te krijgen. Een klein deel van het programma werd dinsdagavond aan de gemeenteraad gepresenteerd. Het definitieve programma wordt nog voor de zomer verwacht.

Wel kan al gezegd worden dat het openingsfeest op vrijdag 16 mei, de dag dat Maassluis zich in 1614 afsplitste van Maasland, zal getypeerd worden door een grootse muziekavond en een vuurwerkshow. Op de tweede dag, zaterdag 17 mei, zal er een vlootschouw zijn, kan er meegevaren worden, zijn er demonstraties en zal er nogmaals een avondshow zijn. Het openingsweekend valt samen met de Dag van de Zeesleepvaart.

In de periode tussen het openingsfeest in mei en de Furieade in oktober zullen er diverse activiteiten worden georganiseerd worden. Hiervoor zijn al tientallen ideeën in kaart gebracht. Enkele voorbeelden hiervan zijn: een Rondje Schanseiland, waarbij een wedstrijd rond het eiland wordt gezwommen, een cultuurfestival, een museumnacht en een taptoe.

Op de vraag of ook jongeren en allochtonen bij de organisatie worden betrokken, antwoordde Victor Knippenberg, voorzitter van Stichting 400 Jaar Maassluis, bevestigend. Het is echter in de praktijk niet zo makkelijk. De wil blijkt er in eerste instantie wel te zijn, maar als het er op aankomt ,wordt het al snel moeilijker. De stichting is in gesprek met jongerenorganisatie Welzijn E25 om met plannen te komen voor jongeren.