Archief

'Stemming benoeming El Mokaddem correct'

Er is geen aanleiding voor een nieuw besluit over de jongste wethoudersbenoeming in Westland. Dat stelt de griffie van de gemeente in reactie op een klacht van een inwoner. Volgens de klager is de benoeming van wethouder El Mokaddem niet rechtsgeldig geweest.

In november jl. is de nieuwe wethouder door en uit de gemeenteraad benoemd vanwege een tussentijdse vacature. Als raadslid heeft El Mokaddem uiteindelijk zelf deelgenomen aan de geheime, schriftelijke stemming, daartoe aangemoedigd door burgemeester Van der Tak in zijn functie van raadsvoorzitter. Zelf had El Mokaddem aangegeven, zich van stemming te willen onthouden.

Een burger heeft zich daarna tot de Kiesraad gewend met de vraag of deze procedure in strijd is met een artikel van de Gemeentewet, waarin wordt bepaald dat een raadslid niet deelneemt aan een stemming over "een

aangelegenheid die hem rechtstreeks () en persoonlijk aangaat". Een medewerker van de Kiesraad had de klager in het gelijk gesteld.

De griffier heeft daarop, namens de gemeenteraad, advies ingewonnen bij hoogleraar Staatsrecht Douwe Jan Elzinga. Uit diens bevindingen komt naar voren, dat het raadsbesluit rechtmatig is genomen. Het bepaalde in de Gemeentewet slaat volgens hem uitsluitend op situaties van herstemming bij een wethoudersbenoeming (herstemming is nodig wanneer twee kandidaten evenveel stemmen hebben behaald) en wanneer er op voordracht wordt gekozen. Van beide situaties was geen sprake, waardoor de benoeming van wethouder El Mokaddem in zijn ogen juridisch juist is.

Categorieen:
Westland Algemeen