Archief

Zorgen om buitenlandse uitzendbureaus

De gemeente Westland maakt zich zorgen om uitzendbureaus uit Midden- en Oost-Europa, die in ons land arbeidsmigranten tegen een lager tarief aan het werk kunnen stellen. Volgens de gemeente zorgen deze bureaus voor oneerlijke concurrentie en een verslechterde positie van de arbeidsmigrant.

Wethouder Arne Weverling kaart de zaak binnenkort aan bij minister Asscher van Sociale Zaken, om zo deze constructies aan banden te leggen. Er wordt nu onderzoek gedaan naar de rechtmatigheid ervan binnen de Europese wetgeving. Weverling vindt ze hoe dan ook onwenselijk.

Via bedoelde constructies worden arbeidsmigranten via in het buitenland gevestigde uitzendbureaus in Nederland aan het werk gezet. Daarbij geldt het minimumloon van het betreffende land, aangevuld met bijvoorbeeld onkostenvergoedingen om zo min mogelijk belasting te betalen.

Volgens Weverling zorgen de constructies voor ongelijkwaardigheid in de Nederlandse arbeidsmarkt. Daarbij loopt ook de overheid inkomsten mis. Nadeel voor de betrokken migranten is, dat zij slechtere arbeidsvoorwaarden hebben en bij terugkomst in Polen een naheffing krijgen.

Categorieen:
Westland Algemeen