Archief

Twéé plannen voor crematorium in Naaldwijk

Het afwijzen van de vergunningaanvraag voor de vestiging van een crematorium aan de Geestweg in Naaldwijk betekent niet, dat de komst van zo'n voorziening in het Westland van de baan lijkt te zijn. Er heeft zich bij de gemeente een tweede kandidaat met een plan voor een crematorium aangediend. Bovendien zullen de initiatiefnemers van het plan aan de Geestweg bezwaar aantekenen tegen de afwijzing.

Laatstgenoemde initiatiefnemers willen het crematorium vestigen in de voormalige aula bij de oorspronkelijke ingang van de begraafplaats. Volgens de gemeente staat dit gebouw echter te dicht bij woningen en is er ook een tekort aan parkeerplaatsen. Indien de gemeenteraad wél zou willen meewerken aan de vestiging van een crematorium op die locatie, is een wijziging van het bestemmingsplan vereist.

Bij het andere initiatief zou het gaan om de toevoeging van een crematorium aan de aula van de begraafplaats Woerdtuinen in Naaldwijk. De initiatiefnemer van dit plan wil nog geen toelichting geven.

Wie nu in het Westland bij een uitvaart voor crematie kiest, moet voor de uitvoering daarvan de regio uit; meestal naar Rijswijk of naar Ockenburgh. Tijdens de jongste begrotingsbehandeling in de gemeenteraad van Westland brak de CDA-fractie een lans voor de crematoriumgedachte. "Het realiseren van voldoende begraafcapaciteit binnen de gemeente is een van de doelstellingen van het college. Dit kan onder meer bereikt worden door ook een ondernemer met plannen voor een crematorium een kans te geven. Wij verzoeken het college dan ook serieus naar deze plannen te kijken", aldus fractievoorzitter Buitelaar destijds.