Archief

Exportwaarde tuinbouwproducten stabiel

De exportwaarde van tuinbouwproducten is vorig jaar redelijk stabiel gebleven: 16,5 miljard euro, tegen 16,6 miljard in 2011. De importwaarde steeg naar 9,4 miljard euro, een stijging van 2%. Dit blijkt uit ramingen van het Productschap Tuinbouw.

De productie van de Nederlandse tuinbouw groeide in 2012 met 4% tot een waarde van 7,9 miljard euro. De stijging van de productiewaarde is voor een groot deel te danken aan de groentensector, die een licht herstel vertoonde na het - als gevolg van de EHEC-crisis - desastreuze jaar 2011. Dit is gerealiseerd op een areaal dat in 2012 met 4% daalde.

Voor een product als aubergine waren de prijzen niet beter dan in 2011, maar de meeste andere glasteelten haalden wel een beter rendement.

Bloemen en planten bleken opnieuw weinig crisisgevoelig. De export stabiliseerde op een niveau van 5 miljard euro. Daarbij is wel een groot verschil te zien tussen de verschillende bestemmingen. De export naar het Verenigd Koninkrijk groeide met 7%, terwijl Frankrijk (-4%) en Italiƫ (-7%) een flinke daling lieten zien. De export naar grootste afnemer Duitland steeg licht (+1%).

De productiewaarde van fruit was in 2012 duidelijk hoger dan in 2011. Een uitzondering vormen de aardbeien; zowel de gemiddelde prijs als de geproduceerde hoeveelheid bleef iets achter bij een jaar eerder.

Categorieen:
Algemeen