Archief

Archeologie Maassluis in beeld gebracht

De gemeente Maassluis heeft alle gebieden met archeologische waarde in kaart gebracht. Elke gemeente in ons land moet volgens de Monumentenwet een archeologiebeleid vaststellen. In de praktijk zal dit betekenen dat bij toekomstige bebouwing voorwaarden kunnen worden gesteld om de vondsten te beschermen.

Wat bij Maassluizers met historisch besef al bekend was, wordt met dit onderzoek nog eens bevestigd. Dit is dat de eerste bewoners zich rond 1300 vestigden achter respectievelijk de Monsterse en de Wateringse Sluis. De eerste woningen werden gebouwd aan de Hoogstraat. Van daaruit heeft Maassluis zich verder ontwikkeld naar het achterland, via de vlieten maar ook via straten als de Veerstraat, de Noord- en Zuidvliet, de Markt en de Zuiddijk.

Mensen met interesse in archeologie en de historie van Maassluis kunnen het volledige onderzoek met alle kaarten inzien via de website www.maassluis.nl. Ga hiervoor naar: Over Maassluis - Nieuws - Bekendmakingen. Het beleidsdocument blijft nog zes weken ter inzage liggen, waarna de definitieve versie wordt vastgesteld.