Archief

Ambtenaar terecht gestraft wegens lekken informatie

Een ambtenaar van de gemeente Midden-Delfland is terecht op de vingers getikt voor het lekken van vertrouwelijke informatie aan een gemeenteraadslid. De Centrale Raad van Beroep heeft dit maandag bepaald in een uitspraak. Deze raad is de hoogste rechter op het gebied van onder meer het ambtenarenrecht.

Als financieel deskundige stuurde de ambtenaar vanaf zijn privéadres een e-mailbericht naar een gemeenteraadslid van een oppositiepartij. In dat bericht schrijft de ambtenaar dat er een voorstel aankomt om in alle drie de kernen van Midden-Delfland een kunstgrasveld aan te leggen. Hij noemt dat "hartstikke leuk, maar het betekent wel dat ergens anders nog meer bezuinigd moet worden en dat kan wel eens pijnlijker zijn dan het (nog) niet aanleggen van extra sportvelden."

Het e-mailbericht komt per ongeluk ook bij de griffier van de gemeenteraad terecht. Die griffier stuurt het bericht door naar de gemeentesecretaris, waarop de gemeente de ambtenaar berispt. Volgens de gemeente is er namelijk sprake, of op zijn minst de schijn, van belangenverstrengeling en de ambtenaar heeft de geldende gedragscode overschreden.

De ambtenaar is echter van mening dat er inbreuk is gemaakt op zijn vrijheid van meningsuiting. Naar het oordeel van de Centrale Raad van Beroep deed de ambtenaar de mededelingen in het e-mailbericht niet als privépersoon. Het aantal van drie kunstgrasvelden kon de ambtenaar alleen weten als deelnemer van het managementoverleg.

De Centrale Raad van Beroep geeft aan dat de straf, in de vorm van een waarschuwing, passen bij het gedrag van de ambtenaar. De Centrale Raad van Beroep vindt namelijk dat de gemeente er belang bij heeft dat het de ambtenaar duidelijk is wat hij als ambtenaar wel en niet kan doen. "Zolang er nog geen politiek besluit is genomen, mag de ambtenaar zijn persoonlijke mening ook niet naar buiten brengen", aldus de Raad.