Archief

'Hergebruik Rabopand duurder dan nieuwbouw'

Hergebruik van de constructie van het voormalige Rabobankpand aan de Verdilaan in Naaldwijk ten bate van een nieuw gemeentehuis voor Westland lijkt duurder uit te pakken dan nieuwbouw na volledige sloop van dit pand. Dat stelt architect Dick de Gunst, die betrokken is bij het ontwerp van de DNA-Projectgroep voor een gemeentehuis aan de Burgemeester Elsenweg.

De Gunst komt tot die analyse in reactie op vragen van fractievoorzitter Leo Geubbels van LEO 2.0. Binnen de gemeenteraad bestaat al geruime tijd sympathie voor het plan van het Naaldwijkse architectenbureau HET om het voormalige bankgebouw aan de Verdilaan te transformeren tot stadskantoor.

Volgens De Gunst moeten er op diverse onderdelen dermate veel aanpassingen worden gedaan, dat deze duurder zijn dan volledige nieuwbouw. Zo is het benodigde vloeroppervlak van 17.000 m2 ruim vier keer zo groot als de bestaande 4.000 m2. Dit vereist volgens hem een ingewikkelde maatwerkstructuur, die kostbaarder zou zijn dan nieuwbouw.

Verder stelt De Gunst, dat van het huidige pand alleen de hoofddraagconstructie kan worden benut. De kosten voor zo'n constructie bedragen normaliter circa 20% van de totale bouwkosten. "Aangezien de bestaande hoofddraagconstructie 23% van het totale vloeroppervlak beslaat, is de financiƫle winst maximaal 5%." Deze winst valt naar zijn mening in het niet bij de extra kosten van maatwerk-aanpassingen en -aansluitingen.

De DNA-Groep bestempelde maandagavond haar alternatieve plan als een burgerinitiatief van een aantal Westlandse ondernemers. "Het is geen verkoopplan, zoals eerder is gesuggereerd", aldus DNA.