Archief

Aanscherping Wet werk en bijstand

De gemeenten Maassluis en Westland hebben de aanscherpingen in de Wet Werk en bijstand (Wwb) onder de aandacht van de inwoners gebracht. Wie vanaf 1 januari a.s. een uitkering aanvraagt, in welke gemeente dan ook, moet rekening houden met vernieuwde criteria.

Een van de veranderingen is de invoering van de huishoudinkomenstoets. In tegenstelling tot voorheen, moeten ouders en kinderen gezamenlijk één uitkering aanvragen, waarbij wordt gekeken naar het inkomen van alle gezinsleden. Ook maakt de nieuwe wet het voor de gemeente mogelijk een onbeloonde tegenprestatie te vragen aan mensen die een Wwb-uitkering ontvangen.

Verder is de 'Wet investeren in jongeren' komen te vervallen. Jongeren tot 27 jaar moeten, nadat ze zich gemeld hebben voor een uitkering, voordat ze een uitkering krijgen eerst vier weken zelf actief op zoek gaan naar werk of scholing.

De nieuwe regels gelden direct voor mensen die in 2012 een bijstandsuitkering aanvragen. Voor de inwoners die vóór 1 januari 2012 al een bijstandsuitkering ontvingen, gaan de meeste veranderingen pas per 1 juli volgend jaar gelden. In de maand januari zullen zij informatie toegestuurd krijgen over de wijzigingen.