Archief

Sap uit onverkoopbare tomaten

Er komt in het Westland een installatie, waarmee het sap uit klasse III tomaten en paprika's kan worden gewonnen. Voor dit doel ondertekenen maandag Provalor, telersvereniging FresQ, The Greenery en de projectgroep Bio Base Westland in De Lier een intentieverklaring.

Tomaten en paprika's uit klasse III zijn niet geschikt voor afzet als vers product en worden normaal gesproken gecomposteerd. Door uit deze producten sappen te winnen, kunnen zij nuttiger worden gebruikt. De sappen kunnen als natuurlijke kleurstoffen of als paprika- en tomatensap op de markt worden gebracht. Het residu (de pulp) kan vervolgens worden vergist, waarbij ook biogas kan worden gewonnen.

Het project Bio Base Westland vloeit voort uit de Westland Agenda. Deze is in 2009 opgesteld door de gemeente Westland en het Westlandse bedrijfsleven en bevat projecten om bedrijven sterker uit de crisis te laten komen. Onderzocht wordt of biovergisting van afvalstromen kan leiden tot een versterking van het glastuinbouwcluster.

Met het ondertekenen van de intentieverklaring wordt een eerste stap gezet in

het streven van gemeente en bedrijfsleven om in Westland een zogeheten bio based park te realiseren. Daar moet uiteindelijk uit de reststromen van de glastuinbouw producten worden gehaald die toch op de markt kunnen worden gebracht, waarna de overblijfselen worden vergist.

Categorieen:
De Lier Westland Algemeen