Archief

Mekel en Witkamp weg bij rekenkamer

De Rekenkamercommissie (RKC) van de gemeente Westland moet het vanaf januari stellen zonder zowel voorzitter Michael Mekel als commissielid John Witkamp, tevens gemeenteraadslid voor LPF Westland. Afzonderlijk van elkaar schreven ze donderdag een brief, waarin wordt gesteld dat de gemeenteraad de RKC onvoldoende serieus neemt.

Mekel vertelt de WOS desgevraagd dat de redenen voor zijn vertrek tweedelig zijn. Hij het niet eens met het terugschroeven van het budget voor de commissie en hij bekritiseert de raad voor de invloed die ze uitoefent op de onderzoeksagenda.

Hiermee refereert hij aan de begrotingsbehandeling op 10 november 2011. Toen stemde een meerderheid van de raad voor het terugbrengen van het onderzoeksbudget in 2012, omdat er alleen maar een onderzoek naar het gemeentelijk grondbeleid zou moeten worden gehouden. "Dat zijn geen wensen, adviezen of bedenken, dat is een dictaat. Zo'n dictaat is een onaanvaardbare inmenging op de autonome bevoegdheid van de RKC om zelf te beslissen over het onderzoeksprogramma," aldus Mekel.

Op basis van beide punten concludeert Mekel, en Witkamp met hem, dat hij niet de ruimte krijgt om zijn functie uit te oefenen zoals hij dat zou willen. Mekel wijst de gemeenteraad erop dat Westland in korte tijd twee voorzitters van de Rekenkamercommissie heeft versleten. "Uw Raad heeft wat uit te leggen aan de burgers van Westland en zal zich - voordat een nieuwe voorzitter wordt gezocht - opnieuw moeten bezinnen op de toekomst van de RKC."

Categorieen:
Westland Algemeen