Archief

Minister houdt vast aan Blankenburgtunnel

Minister Schultz van Haegen houdt vast aan haar keuze voor de Blankenburgtunnel als nieuwe oeververbinding onder de Nieuwe Waterweg. Niet alleen is de tunnel goedkoper dan het alternatief, de meer westelijk gelegen Oranjetunnel, maar kan bovendien twee keer zoveel verkeer verwerken.

Dit bleek maandag in een debat met de Tweede Kamer. Daarin werd duidelijk dat er bij de fracties nog veel vragen zijn over de keuze. De minister zegde toe om in een brief uitgebreid te zullen aangeven, waarop haar keuze is gebaseerd. "Ik heb een bestuurlijk besluit genomen, maar het is natuurlijk aan de Kamer om te bepalen waar het geld aan wordt uitgegeven," aldus de minister.

Volgens haar zijn er middelen beschikbaar om de gekozen (gele) variant, westelijk van de Krabbeplas, verdiept aan te sluiten op de A20. Daarmee blijft de weg ook vanuit de eendenkooi in de Aalkeetpolder uit het zicht en blijft het Volksbos gespaard. Volgens haar blijft ook dan de Blankenburgtunnel veel goedkoper dan de Oranjetunnel.

De minister ontkende dat de beoogde tolheffing in de nieuwe tunnel een gevolg is van de weigering van het Rotterdamse Havenbedrijf om mee te betalen aan de nieuwe oeververbinding. Met name de VVD had zich gestoord aan de weigering, waarmee het havenbedrijf is teruggekomen op een eerdere toezegging.

Categorieen:
Algemeen