Archief

Tuinbouw haalt energiedoelen 2010

De tuinbouwsector heeft haar doelen op het gebied van energieverbruik en CO2-uitstoot in 2010 grotendeels gehaald. Dat staat in het rapport Energiemonitor van de Nederlandse Glastuinbouw 2010 van het Landbouw-Economisch Instituut van de Wageningen University.

In 2010 gebruikte de glastuinbouw 53 procent minder brandstof per producteenheid dan in 1990. Daarmee is de energie-efficiëntie nog 4 procentpunten verwijderd van de doelstellingen voor 2020. De CO2-uitstoot steeg, maar ligt nog altijd onder de streefwaarde voor de periode 2008-2012. Het vermogen van de warmtekrachtcentrales nam enorm toe en zorgde voor een productierecord aan opgewekte elektriciteit. De 12 miljard kWh komt neer op 10,5 procent van de totale nationale elektriciteitsconsumptie.

De doelstellingen komen uit het Convenant Schone en Zuinige Agrosectoren. Dit convenant tussen rijksoverheid en diverse partijen in de agrarische sector is afgesloten om te kunnen voldoen aan de Europese doelstellingen om in 2020 de CO2-uitstoot met 20 procent terug te brengen.

Het LEI maakt de Energiemonitor jaarlijks in opdracht van het Productschap Tuinbouw en het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Categorieen:
Algemeen