Archief

Nieuw oorlogsmonument onthuld

In Hoek van Holland is woensdagmiddag een monument onthuld ter herdenking van de reddingsoperatie Kindertransporten, die vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn gehouden. De officiële handeling werd verricht door burgemeester Aboutaleb van de gemeente Rotterdam samen met kunstenaar Frank Meisler. Daarbij waren zowel kinderen van toen als Hoekse kinderen van nu aanwezig.

Vanaf eind 1938 begonnen bijna 10.000 voornamelijk Joodse kinderen aan een lange reis, zonder hun ouders. Vanuit nazi-Duitsland, Oostenrijk, Polen en Tsjecho-Slowakije werden zij via Hoek van Holland naar het veilige Engeland gestuurd. De kinderen werden opgevangen in Britse gastgezinnen. Ze danken hun leven aan deze reddingsoperatie.

De afgelopen jaren is door kunstenaar Frank Meisler, zelf één van de kinderen van toen, hard gewerkt aan een markering van de route van de Kindertransporten. Hiervoor ontwierp en plaatste hij in Gdansk, Berlijn en Londen bronzen beelden bij de treinstations waar de kinderen vertrokken en aankwamen. Hoek van Holland ontbrak echter nog in deze markering en die schakel is nu ingevuld met de onthulling van een bronzen beeldengroep.