Archief

Geen 'foute' woning op Woudtzicht

Er komt geen 'burgerwoning' op het perceel Woudtzicht 21 in De Lier. Wethouder Duijvestijn van de gemeente Westland, verantwoordelijk voor herstructurering, heeft maandag laten weten dat hij het college van B en W dinsdag zal voorstellen om het besluit de woonbestemming te verlenen, terug te draaien.

De bouw van de woning is aangevraagd door tomatenconcern Royal Pride Holland uit Wieringerwerf die op die locatie een proefkas wil neerzetten. In het kader van het zogeheten 'saldo nul'-beleid zou deze woning worden gecompenseerd door het afbreken van de bedrijfswoning Sprongenloet 18 in Honselersdijk.

De fracties van LPF, VVD, Progressief Westland en de nieuwe fractie Lokaal en Onafhankelijk 2.0 vinden dat een woning op die plek de reconstructie van de glastuinbouw in de weg staat en zou indruisen tegen de door de raad en het college gestelde kaders voor medewerking aan dergelijke plannen. Ze hebben eind vorige week een extra raadsvergadering over de zaak aangevraagd.

Wethouder Duijvestijn erkent, dat er bij nader inzien een onjuiste afweging is gemaakt. Er is ten onrechte een woonbestemming verleend. Vorige week zijn hierover direct gesprekken gevoerd met de betrokkenen, zowel met de bezwaarmaker als met de initiatiefnemer.

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om af te wijken van het goed functionerende beleid dat de gemeente voert ten aanzien van herstructurering van de glastuinbouw, aldus de wethouder in een persverklaring. De gemeente laat weten dat ter plekke wel een bedrijfswoning kan worden gebouwd, maar dat de vergunning specifiek voor een 'burgerwoning' was aangevraagd.

De raadsfracties hebben maandagmorgen laten laten weten dat de extra raadsvergadering over de kwestie op woensdag 12 oktober gewoon doorgaat.