Archief

Actie tegen spijbelen Westland

Op het MBO Westland in Naaldwijk is maandag een campagne begonnen die het spijbelen moet tegengaan. Leerplichtambtenaren en een team van de gemeente Westland geven voorlichting over de gevolgen van spijbelen en voeren controles uit in de klaslokalen.

Verzuim hoeft niet altijd echt spijbelen te zijn. Het kan ook te maken hebben met een verkeerde schoolkeuze. Leerlingen komen dan niet opdagen op de school waar zij zich in eerste instantie hebben aangemeld, omdat ze toch naar een andere school zijn gegaan.

Als leerlingen niet verschijnen, wordt direct door de school bij de leerplichtambtenaar melding gemaakt van verzuim. Vervolgens wordt met de leerling, de ouders en de leerkrachten overleg gepleegd wat de oorzaak is van het verzuim.

Wanneer de reden niet te achterhalen of niet relevant is, volgt een sanctie in de vorm van een boete van 70 euro per dag tot de leerling weer verschijnt. Of er volgt zelfs een traject naar de rechter. Luxe verzuim, bijvoorbeeld ongevraagde vakantie, wordt altijd bestraft.

Er bestaat leerplicht tot de leeftijd van 18 jaar. Westland heeft 17000 leerplichtigen. In het schooljaar 2009/2010 werden 680 dossiers onderzocht. 400 daarvan bleken echt verzuim, de andere 280 zijn in een zogenaamd bemiddelingstraject terecht gekomen.