Archief

Westland haalt raadscommissies terug

De gemeenteraad van Westland gaat de manier van vergaderen weer aanpassen. De raadscommissies komen terug en de fase van debat en besluitvorming, die nu over twee vergaderdagen is gespreid, wordt op een avond in een raadsvergadering afgewerkt.

Dit staat in een voorstel van het presidium, dat dinsdag aan de raad wordt voorgelegd. Het presidium, dat bestaat uit de fractievoorzitters, de burgemeester en de griffier, heeft de werkwijze van de raad geëvalueerd zoals die sinds begin dit jaar wordt gehanteerd. De bedoeling was dat er efficiënter zou worden vergaderd, dat de besluitvorming transparanter en inzichtelijker zou zijn, het debat zou worden versterkt en de betrokkenheid van burgers zou worden vergroot.

Alle fracties hebben in de afgelopen weken hun ervaringen op papier gezet. Die zijn op zich positief. Wel is er een belangrijk knelpunt aangegeven: de voorbereidingstijd. Die wordt als te kort gezien, waardoor er weinig tijd is om contact met de burgers te zoeken en om hen uit te nodigen voor bijeenkomsten. Daarom wordt voorgesteld om in de vergadercyclus 'fractieweken' op te nemen waarin geen structurele vergaderingen en bijeenkomsten worden gepland.

Verder is men tot de slotsom gekomen dat de oude structuur met raadscommissies meer duidelijkheid geeft. Het presidium stelt daarom voor om de raadsinformatieavonden te behouden, maar die in te delen in beleidsclusters in de vorm van raadscommissies. Hiermee hoopt men weer meer mensen naar de raadzaal te trekken.

Als de raad het voorstel van het presidium aanneemt. komt er een vierwekelijkse vergadercyclus. In week 1 is er een raadsinformatieavond met commissievergaderingen en informatieve bijeenkomsten. Week 2 is een reserveweek, waarin indien nodig bijeenkomsten en/of werkbezoeken gepland worden waar geen directe besluitvorming aan vastzit. In week 3 is er de raadsvergadering (debat & besluitvorming) en in week 4 kunnen de fracties zich voorbereiden op de volgende vergadercyclus.

Categorieen:
Westland Algemeen