Archief

Herstel kassenbouw zet niet door

De verwachting dat de Nederlandse kassenbouwmarkt zich dit jaar zou herstellen van de slechte voorafgaande jaren, lijkt niet uit te komen. Na een redelijke start in de eerste maanden zijn de nieuwbouwactiviteiten in mei en juni weer aanzienlijk verslechterd.

Dit meld AVAG, het platform toeleveranciers glastuinbouw. De verklaring voor de achteruitgang wordt deels gezocht in de onzekerheid als gevolg van de EHEC-crisis in de voedingstuinbouw.

Over het eerste halfjaar komt het areaal in aanvang genomen kassenbouwprojecten in Nederland uit op 147 hectare. Dit is weleen forse stijging ten opzichte van 2010 (eerste halfjaar 32 hectare, 2010 als geheel 91 hectare), maar het niveau van de jaren 2007 en 2008 wordt zeker nog niet bereikt. Voor de resterende maanden van het jaar overheerst een onzeker beeld.

De AVAG is zeer bezorgd over de gevolgen van de aanhoudend slechte situatie in de tuinbouwsector. Sinds 2009 staat het investeringsniveau in de Nederlandse tuinbouw op een laag niveau. Met nog meer sombere verwachtingen in het vooruitzicht dreigt een periode van jarenlang stagnerende innovatie. Voor een sector die zijn internationale koppositie juist te danken heeft aan een constante stroom van innovaties, is dat zonder meer een bedreiging voor de toekomst.

Categorieen:
Algemeen