Archief

Rusland wil invoer potplanten verbieden

Rusland wil per 1 september een invoerverbod instellen voor potplanten. De precieze reden voor het verbod is vooralsnog onbekend.

De nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA) heeft het bericht verspreid dat Rusland per 1 september plantmateriaal weigert. Alle planten met wortels, die in de EU zijn geproduceerd, kunnen niet meer worden geïmporteerd. Het importverbod geldt ook voor beworteld stek, potplanten en stekmateriaal met of zonder groeimedium, bomen en struiken met gespoelde wortels of met kluit, zowel vollegrond als uit de kas.

Het importverbod geldt niet voor in vitro-materiaal, bollen, wortelstokken, pootaardappelen, zaden en andere plantendelen zonder wortels. De nVWA heeft laten weten er alles aan te doen om het invoerverbod op te lossen. Maar omdat het gaat om een discussie tussen de EU en de Russische Federatie, zal het lastig zijn een snelle oplossing te vinden voor Nederland alleen.

FloraHolland meldt over de zaak nauw contact te hebben met de VBN, de VGB en nVWA (hieronder valt de vroegere PD). Zodra er meer informatie beschikbaar is, wordt dit gemeld.

Categorieen:
Algemeen