Archief

Tuinbouw wil weer praten met Bleker

De belangenorganisaties uit de glastuinbouwsector willen opnieuw aan tafel met staatssecretaris Bleker om de balans op te maken van de EHEC-crisis en met hem de gevolgen van deze crisis voor de sector te bespreken.

Volgens het Productschap Tuinbouw is de geleden schade vele malen hoger dan de compensatie via het EU-Noodfonds. De kans dat er nog verdere schadevergoeding komt, lijkt gezien diverse signalen nihil. In de periode tot 1 juli zijn producten uit de markt genomen voor een bedrag van € 27 miljoen. Vanuit het EU-Noodfonds wordt dit bedrag volledig beschikbaar gesteld.

De schade voor de teelt als gevolg van de afzetcrisis na de EHEC-uitbraak bedraagt volgens de meest actuele berekening ruim € 181 miljoen. Dit betreft de schade tot en met 12 augustus voor de teelt van komkommer, tomaat, paprika, ijsbergsla en een aantal andere producten als aubergine, courgette en radijs.

De opheffing van het EHEC-crisisteam bij het productschap moet niet gezien worden als een signaal dat alle problemen zijn opgelost. De betrokken organisaties blijven verder werken aan benodigde maatregelen, aldus het productschap.

Categorieen:
Algemeen