Archief

NMa heeft bedenkingen bij overname CAIW door KPN

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft bedenkingen bij de voorgenomen overname van kabelbedrijf CAIW door telecombedrijf KPN. De autoriteit wil de overname eerst nader onderzoeken. Ook is na een eerste onderzoek vastgesteld dat een vergunning noodzakelijk is.

Dit heeft de NMa maandag bekendgemaakt. De NMa is tot de conclusie gekomen dat door de overname de concurrentie sterk zou kunnen worden beperkt. Het probleem is dat het kabel- en het kopernetwerk in het verzorgingsgebied van CAIW, vooral gelegen in het westen van het land, in één hand komt.

Daarmee verminderen de keuzemogelijkheden van consumenten voor televisiediensten, internettoegang en vaste telefonie. De concurrenten van CAIW en KPN, zoals Tele2 en Online, zijn in dit gebied wellicht niet in staat afdoende concurrentiedruk uit te oefenen bij het aanbieden van de verschillende diensten, aldus de NMa.

Voor de overname van CAIW heeft CIF, de huidige eigenaar van CAIW, de verplichting aan KPN opgelegd om haar (toekomstige) glasvezelnetwerk open te stellen voor andere bedrijven die hun diensten over beide infrastructuren willen en kunnen aanbieden. De NMa heeft twijfels of potentiële afnemers en dus concurrenten van KPN en van CAIW hierin geïnteresseerd zijn en of zij van KPN een voldoende interessant aanbod krijgen.

Indien de bedrijven een vergunningsaanvraag indienen, moet de NMa binnen 13 weken beslissen of de concentratie wel of niet wordt toegestaan.

Categorieen:
Algemeen