Archief

Certificaat voor alle Prominent-leden

Alle aangesloten leden van telersvereniging Prominent hebben donderdagmiddag het certificaat MPS Fruit & Vegetables ontvangen. Dat betekent dat de betrokken telers voldoen aan eisen op het gebied van duurzaamheid, betrouwbaarheid, hygiëne en transparantie. De uitreiking had plaats bij DC Prominent in De Lier in aanwezigheid van burgemeester Van der Tak van Westland.

MPS is de internationale organisatie voor certificering in de tuinbouw. Het startte in 1995 als milieuproject van de toenmalige Bloemenveiling Westland en is nu uitgegroeid tot een organisatie die actief is in meer dan 50 landen.

In 2010 begon Prominent als eerste telersvereniging in Nederland met een pilot project rond MPS Fruit & Vegetables. De zeven bedrijven die daaraan deelnamen, werden in de zomer van 2010 gecertificeerd. Met de ervaring van deze zeven leden besloot het bestuur van Prominent dat het certificaat door elke teler behaald dient te worden.

Het certificeringschema geeft de teler inzicht hoe zijn bedrijf op het gebied van de vier milieu-items (meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, energie en water) en hygiëne scoort. Zo heeft elke teler een beeld van zijn eigen duurzaamheid en wordt hij geprikkeld om een volgend kwartaal hoger te scoren.

Naast strakke registraties worden er vier maal per jaar blad- en vruchtmonsters genomen om te borgen dat het product voedselveilig en dus betrouwbaar is voor de uiteindelijke consument.

Categorieen:
De Lier Westland Algemeen